Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης παρουσιάζεται από την αρχαιότητα έως και σήμερα στις κατά τα άλλα σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που καθημερινά αντιμετωπίζουν Βία, Σωματική, Ψυχολογική, Σεξουαλική Κακοποίηση, Εκμετάλλευση, Αμέλεια, Εγκατάλειψη. Είναι επίσης γνωστό ότι συχνά αυτό συμβαίνει από τους ίδιους τους γονείς.
Ωστόσο, σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη πολιτεία, το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που κακοποιούνται και παραμένουν μόνα και αβοήθητα, πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αφορά όλους. Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τα χιλιάδες περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο προσπαθούμε να αφυπνίσουμε και να κινητοποιήσουμε το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς, τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παράλληλα πρωταρχικός μας στόχος παραμένει και η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των απλών πολιτών, ώστε να μην μένουμε απαθείς σε σοβαρά περιστατικά κακοποίησης αθώων παιδικών ψυχών. Τα παιδιά αξίζουν την προσοχή και την προστασία μας για αυτό ας μην μένουμε απλοί θεατές των καταστάσεων που τα απειλούν.
Μέσω των Τμημάτων Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης αλλά και της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής Για τα Παιδιά SOS 1056, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι καταγράφουν ανώνυμες αλλά και επώνυμες καταγγελίες για παιδιά θύματα κακοποίησης και τις διαβιβάζουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Μπορούν να καλούν ενήλικες, παιδιά, εκπαιδευτικοί και να αναφέρουν ακόμη και ανώνυμα οποιαδήποτε πληροφορία για κάποιο παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο ή να ενημερώνονται για τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, καθώς αποτελούν πολλές φορές πρόσωπα αναφοράς και εμπιστοσύνης για παιδιά που κακοποιούνται στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Παράλληλα, στο Νόμο (υπ΄αριθμ. 3500/2006) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα με το άρθρο 23 ορίζεται η υποχρέωση των εκπαιδευτικών να ενημερώνουν τις αρμόδιες εισαγγελίες, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο ή διαπιστώνουν ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου